Ota Ševčík, Bořetice

Mladý bořetický vinař Ota Ševčík má vinařinu jako koníček a na jeho vínech je poznat, že ho tato činnost baví a dělá ji precizně a s láskou.

Veškerou práci od vinice až po nalahvování vína provádí sám. Obhospodařuje asi hektar vinic, osázených odrůdami Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Sauvignon, Hibernal, z červených potom Frankovka, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré a Svatovavřinecké.

Cílem vinaře je produkce  originálních osobitých vín vysoké kvality. Zpracovává hrozny, o nichž ví, že pochází z výborných vinařských tratí, z vinic, které dávají základ jedinečným a neopakovatelným vínům. Vína vyrábí v malém a skromném sklípku na Kraví hoře. Bílá vína vyrabí tradičně, po staru v kádích a zrají ve skleněných demižonech, červená vína jsou doškolována v dubových sudech. Při výrobě vína upřednostňuje biologické, fyzikální a mechanické postupy před chemickými. Nepoužívá žádná zkrášlující aditiva (enzymy, taniny), ani nijak geneticky modifikované organizmy. Při vinifikaci přidává pouze malé množství oxidu siřičitého, a to před lahvováním (u bílých vín nepřekračujeme hodnotu 60 mg/ 1 l a u červených vín 40 mg /1 l). Vína neodkyseluje, ani nezvyšuje alkohol pomocí sacharózy.

Ota Ševčík je zakládajícím členem vinařského sdružení Autentisté, které se řídí stanovenými zásadami sepsanými v Chartě tohoto sdružení.